Dünyanın çok farklı yerlerinde çok farklı yaşamlar sürdürülüyor. İnsanın içindeki keşfetme duygusu ise asla sönmüyor. Dünyanın öbür ucu bile olsa insanların gidip görme isteği durdurulamıyor. Bu istekler doğrultusunda hareket eden insanlar dünyanın çeşitli yerlerine turistik seyahatler yapıyorlar. Bazen turistik amacı aşıp yerleşmek ve iş kurmak isteyen insanlar da olmuyor değil… Türkiye’den Avusturya’ya gidenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar önemli bir seviyeye yükseldi. Avusturya vizesi alınması için gerekli şartlar öğrenilir ve doğru bir yöntem izlenirse vizenin başarılı bir şekilde alınması sağlanmış olur. Avusturya vizesi için farklı metodlar ve farklı çeşitler mevcuttur. Vize çeşitlerinden haberdar olarak ihtiyacınıza ve amacınıza uygun olarak vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Avusturya Schengen vizesine tabidir. bu nedenle schengen vizesi kurallarına göre başvuru yapılmaktadır.
Avusturya’ya seyahat edebilmek için pasaportunuzun hazır olması ve vize başvurunuzu yapmanız ilk şarttır. Pasaportunuzda boş sayfa ve geçerli bir kullanım süresi olmasının ardından Ankara ve İstanbul’da Avusturya vize başvuruları yapılabilmektedir. Turistik olarak yapılacak seyahatlerde ihtiyacınız olan vizelere yetkilendirilmiş vize aracı firmaları tarafından başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat oturma izni için gerekli olan vizeyi istiyorsanız bizzat Avusturya konsolosluklarına vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Vize işlemleri sürdürülürken yapacağınız seyahatin tam amacı ve seyahatinize başlama ve bitirme tarihleri net bir şekilde açıklanmalıdır. Bu bilgiler vize işlemlerinin sonuçlanmasını hızlandıracak olan bilgilerdir. Ankara Konsolosluğu ve İstanbul Konsolosluğu üzerinden vize işlemleri yapılabilmektedir. Avusturya vizesi için yapılacak işlemler sadece İstanbul ve Ankara’da değil yetkilendirilmiş ofislerin bulunduğu illerde de yapılabilmektedir. Bu iller arasında Bursa, Trabzon, Edirne, Antalya, İzmir ve Gaziantep bulunmaktadır. Avusturya turistik vize almak için bu şehirlerde yetkili merciilere ulaşabilir ve işlemlerinizi buradaki ofisler üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
İçindekiler
Avusturya Vizesi almak için gerekli ön bilgilere sahip olduysanız artık gerçek bir başvuru formu doldurmanız gerekir. Yeteri kadar bilgi sahibi olduğunuzu anlamanın yolu ise nasıl bir seyahat edeceğinize karar vermeniz ve bu karara uygun vize türünün hangisi olduğunu öğrenmenizden geçiyor. Ankara ve İstanbul illerimizde Ticari, Turistik, Ziyaret ve Eğitim olarak vize başvuruları kabul edilmektedir. Eğitim alanında bir seyahat yapmak istiyorsanız Ankara ve İstanbul konsolosluklarında Erasmus seçeneğine uygun şekilde ilerlemelisiniz. Geçici bir süreliğine gidip turist değil işçi olarak Avusturya’da bulunmak isterseniz Sezonluk İşçi Ankara ya da Sezonluk İşçi İstanbul olarak bilgilerinizi doldurabilirsiniz. Ticaret amaçlı uzun süreli bir vize başvurusu yapmak için ise seçenekler arasında Mesleki İcraat veya Ticari Ankara şeklinde ya da Ticari İstanbul şeklinde olan ibarelerden uygun olanını doldurmalısınız.
Avusturya ile siyasi ve ticari ilişkilerimiz ne tamamen bitiyor ne de gelişiyor. Ticari hacmimiz Avusturya ile yıllık 2 milyar dolar seyrinde değişiyor. Avusturya’da Türklere ait olarak bilinen ortalama 6.000 işletme bulunmaktadır. Farklı dallarda hizmet veren Türkler 10.000 kişilik bir istihdam payına sahiptir Bu şekilde ilerleyen ticari ilişkilerimizden yola çıkarak Avusturya vize ücreti hakkında bir yoruma ulaşılamaz. Çünkü vize ücretleri dünya genelinde birçok yerde işlemler yapılırken yani pasaport işlemekte standart bir ücrete ulaştırılmıştır. Bu ücret konsolosluklara ödenecek başvuru harç parası niteliğinde değerlendirilmektedir. Bunun haricinde aracı vize acentesine ödenecek olan ücret ayrıdır. Kişinin özelliklerine göre acenteler bir ücret belirleyecektir.
Avusturya vize fiyatları, Avusturya vize çeşitlerine göre ve seyahat süresine bağlı olarak değişebilmektedi
Avusturya vizesi için ihtiyaç duyulan ortak belgeler arasında; kimlik fotokopisi, pasaport geçerliliği ve boş sayfa durumu, çocuklarda vasii belgesi bulunmaktadır. Ortak olmayan ve seyahat amacına göre talep edilen vize çeşidine yönelik özel belgeler de talep edilebilmektedir. Eğitim amaçlı istenen vizelerde okul – kurs bilgileri, öğrenim belgesi ve erasmus belgesi talep ediliyor. Biyometrik fotoğraf, seyahat ve sağlık sigortası yine ortak istenen evraklardır. Ticari amaçlı talep edilen vizelerde tapu ve araç ruhsatları, ticari sicil kaydı, vergi levhası gibi özel evraklar da talep edilmektedir. Protokol yazısı ve turist karnesi de bazı durumlarda istenen evraklar arasına girebilmektedir. Yine özel bir evrak olan şirketin imza yetkisi ve imza sirküleri ticari yapılacak olan seyahatlerde istenecektir.
Pasaport En Az 6 Ay geçerli olmalı.
Yeni çekilmiş 2 Adet Biometrik Fotograf.
Otel Uçak Bilet Rezervasyonları.
Avusturya Vizesi için Başvuru Formu
Seyahat Sigortası
Şirketin Antetli Kagıdına Kaşeli ve imza yetkilisi tarafından imzalanmış seyahat amacını ve tarihlerini bildiren Avusturya Başkonsolosluğuna vize departmanı’na hitaben dilekçe
Şirket imza sirküleri Fotokopisi.
Faaliyet belgesi (Orjinal)
Vergi levhası Fotokopisi.
Ticaret sicil gazetesi
Son 6 aylık bagkur primleri ve işe giriş bildirgesi
Son 6 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap cüzdan fotokopileri Banka Tarafından Kaşeli ve imzalı
Nüfus cüzdan fotokopisi
Nufüs Kayıt örneği
Kredi Kartları Fotokopisi (Varsa)
Gayrimenkul Tapu senedi (Varsa)
Tam Tekmil Vukuatlı nüfus kayıt örneği.
Pasaport En Az 6 Ay geçerli olmalı.
Yeni çekilmiş 2 Adet Biometrik Fotograf.
Otel Uçak Bilet Rezervasyonları.
Avusturya Vizesi için Başvuru Formu
Seyahat Sigortası
Avusturya Başkonsolosluğuna Hitaben Yazılmış Dilekçe
Hesap cüzdan fotokopisi (Güncel tarihli,hesap hareketli ve bakiyeli olmalıdır.)
Eşi çalışıyor çalıştıgı işyeri evrakları.Eşi şirket sahibi ise şirketin evrakları.
Evlilik cüzdanı fotokopisi veya nüfus kayıt örneği.
Eşinin varsa geçerli ya da eski tarihli Almanya vizesi fotokopileri.
Tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını belirten dilekçe
Tam Tekmil Vukuatlı nüfus kayıt örneği.