Türkiye’den pek çok misafir ağırlayan ve binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Pakistan, sevilen ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye ziyaretleri çoğu zaman iş amaçlı gerçekleştiriliyor olsa da Pakistan’a sosyal nedenlere dayalı olarak da ziyaretler yapılmaktadır. Bu bakımdan ülkeye nasıl girildiği, ne şekilde çıkış yapıldığı son derece önemli kabul edilmektedir. Peki Pakistan vizesi nasıl alınır?
İçindekiler
Pakistan seyahatinde bulunacak olan Türk vatandaşlarının bu ülkeye olan yolculukları öncesi Pakistan vizesi almaları gerekmektedir. Pakistan vizesi umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımız için zorunlu bir prosedür olurken Türkiye Cumhuriyeti resmi (diplomatik, hizmet ve hususi) pasaport sahibi vatandaşlarımızın ise planladıkları seyahat süresine göre Pakistan vizesi işlemlerinde bulunmalarına gerek yoktur. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi vatandaşlarımız 180 gün içerisinde 90 günü geçmeme koşuluyla Pakistan vizesi işlemlerinden muaftır. Fakat bu pasaportlara sahip vatandaşlarımızın Pakistan’a olan seyahatlerinden önce pasaportlarının geçerlilik süresi Pakistan seyahati sonrası en az 6 ay olmalıdır.
Acentemiz Pakistan Vizesi başvurularında hizmet vermektedir.
Pakistan seyahatleri için ülkenin ziyaretçilere göstermiş olduğu belli bir prosedür bulunmaktadır. Bu prosedürü yerine getirmeniz karşılığında ülke içinde kalabilir, dilediğiniz gibi gezip iş görüşmelerinizi tamamlayabilirsiniz.
Pakistan’a seyahat etmek isteyen kişiler ziyaret amaçlarına uygun vizeler temin etmelidir. Turistik vize alıp daha sonra ülkede çalışmaya başlandığında, yetkililerin fark etmesi çok da zaman almamaktadır. Bu hata neticesinde cezai işlem başlatıldığı da unutulmamalıdır. Bu nedenle çalışmak isteyen kişilerin ticari vize alarak giriş yapmaları gerektiği bilinmelidir.
Yalnızca gezip görmek ve biraz daha kalabilmek için turistik vize alınması önerilmektedir. 90 günden daha uzun süre turist olarak Pakistan’da kalmak isteyenler için turistik vize türü önerilmektedir.
Ziyaret vizesi ise ailesi ya da akrabası Pakistan’da olanlar için önerilen bir vize türüdür. Bu vize türü sayesinde gidip bir süre kalıp dilediğiniz gibi ziyaretlerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün olabilmektedir. Tüm bunların yanında eğitim almak isteyenler için eğitim vizesi de verilmektedir.
Pakistan vizesi alabilmek için öncelikle ne amaçla gideceğinize karar vermelisiniz. Daha sonra yetkili kurumdan randevu talebi oluşturmalısınız. Randevularınızı telefonla görüşerek ayarlayabilirsiniz. Sonrasında ilk randevunuza gitmeli ve başvuru formunu doldurmalısınız. Vize başvuru formunda kişisel bilgiler yer almaktadır. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekmektedir.
Tüm bilgileri doldurduktan sonra formu vermeli ve gerekli evrakların neler olduğunu öğrenmelisiniz. İkinci görüşme randevusunu da ayarladıktan sonra bir sonraki randevuya kadar evraklarınızı tamamlamalısınız.
Evraklarınızı tamamladığınızda sunmalı ve değerlendirme sürecinin başlatılmasını istemelisiniz. Sonrasında kurumdan size geri dönüt yapılabilecektir.
Pakistan vizesi almak isteyen kişiler, vizeyi alabilmek için nereye başvuru yapmaları gerektiğini iyi bilmeliler. Bunun için konsolosluk ve büyükelçilik en doğru adresler olacaktır. İstanbul ve Ankara’da bulunan elçilik ve konsolosluk, sürecin ilerletilmesi konusunda oldukça yardımseverdir. Bunun için başvuru sürecinizi bu adreslerde başlatmanız sağlıklı bir karar olacaktır.
Kurumlar, resmi olduğu için görüşme öncesinde randevu almaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Pakistan vizesi için başvuru yapmayı düşünen kişilerin aklında birkaç soru olabilmektedir. Bu sorulardan bir tanesi de vizenin kaç gün içinde ellerinde olacağı ile ilgilidir. Vize için ne zaman başvuru yaptığınız çok önemlidir.
Kurumun resmi tatil dönemine denk gelen, vize inceleme sürecine tesadüf eden başvuru dönemleri biraz uzun sürebilmektedir. Bu nedenle doğru zamanda başvuru yapmak, sürecin hızlanması anlamını taşımaktadır. Bunun için öncesinde kısa bir araştırma yapıp en doğru anda başvuru yapılması tavsiye edilmektedir.
Her şeyin yolunda gitmesi halinde Pakistan vizesi almanız 3 iş günü sürmektedir. İşlerin yoğun olduğu bir dönemde ise 10 gün kadar sürebilmektedir. Herhangi bir belgede sıkıntı olması, inceleme sürecinin uzatılması sebebine dayalı olarak 30 gün kadar vize verilemeyebilmektedir. Bu süreci göz önünde bulundurarak başvuru yapılması tavsiye edilmektedir.
Pakistan vizesi için başvuru yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, başvurularını kendileri yapabilmektedirler. Bu noktada bazı unsurların unutulmaması çok önemlidir çünkü kişinin hiç bilmediği bir konuda yalnız başına koşuşturması biraz yorucu olabilmektedir. Kişisel olarak sorun yaşamamak için yardım alabilmenin de mümkün olduğunu unutmamanız önerilmektedir.
Pakistan vizesi alabilmek için kişisel başvuruların yanında aracı firmalarla da çalışabilirsiniz. Aracı firma tercih etmenin birçok avantajı olduğunu görebilirsiniz. Böylece vize alma aşamasında çok da yorulmazsınız.
Pakistan Vize Başvurusunda Aracı Firma Tercih Etmenin Avantajı
Pakistan vizesi için aracı firma tercih etmek isterseniz bunun en büyük faydası evrak düzenleme kısmında ortaya çıkacaktır. Sağlık raporundan fotoğraflara, başvuru formundan diğer tüm evraklara kadar her birine kendiniz koşuşturmak yerine aracı firmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede firma her şeyi derleyip toparlayacak ve başvuru sağlayacaktır.
Başvuru gününde de resmi binalarda bekleme gibi bir sıkıntınız olmayacaktır. Aracı firma sayesinde vize başvurusunu gerçekleştirebilir, beklemeden yalnızca sonucu elinize alabilirsiniz. Bu noktada yalnızca firmanın ücretini yatırmanız yeterli olmaktadır.
Pakistan vizesi almak isteyen kişiler bunun için belli bir ücret yatırmak zorunda olduklarını iyi bilmeliler.
Süreyi 1 yıl olarak ayarlamak istediğinizde ise fiyatlar 2 katından çok daha fazlası olabilmektedir. Bu noktada önemli olan güncel fiyatlara hâkim olabilmektir.
Evraklarınızın uygunluğuna bağlı olarak 7-10 iş günü içerisinde değişmektedir. Yoğun ve tatil günlerine dikkat etmenizi öneririz.
Pakistan Noter onaylı Davetiye belgesi – Davet eden kişinin iletişim bilgilerini içeren, Pakistan oturum izni kartı, Pakistan pasaport ve Pakistan kimlik kartı fotokopisi ile birlikte hazırlanmış olmalıdır.