icin ; Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Çek cumhuriyeti vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir. Başka schengen ülkesine ait çok girişli vize varsa çek cumhuriyeti geçiş yapabilir.Schengen bölgesinden bulunan ülkeler bu vize ile ülke sınırında giriş yapabilmektedir. Schengen bölgesinden bulunan ülkeler için Schengen vizesi nasıl alınır ? yazımıza bakabilirsiniz.
Resmi pasaport sahibi olan bireyler iki ülke arasında yapılan 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyen seyahat ön koşulu ile Çek Cumhuriyeti vizesinden muaf olmaktadır. 2007 yılından itibaren Schengen ülkesi olan Çek Cumhuriyeti’nde, Schengen oturma izni alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da vize almayarak 90 günü geçmeyen seyahatlerini gerçekleştirebilirler.Çek Cumhuriyeti tarihi doku ile özelliklede kış dönemlerinden turist akını uğramaktadır. Bu nedenle vize başvuru dönemlerinize dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
İçindekiler
Çek Cumhuriyeti ziyaretlerini rahat bir şekilde yapmak isteyen kişiler ülkemizde bulunan Çek Cumhuriyeti baş konsolosluğu, büyük elçiliği veya vize başvuru merkezlerine vize başvurusunda bulunmalıdırlar. İşe kendilerine verilecek olan formları boşluk kalmayacak şekilde doldurarak başlamaları gereken insanlar daha sonra onay alındığı takdirde gerekli ücretleri de ödeyerek kısa zaman içinde seyahat planlarını yapabilmektedirler. Yapılan vize başvurularında tüm evrakların tam olarak temin edilmesi çok önemlidir.
Aynı zamanda vize başvuruları için mutlaka telefon veya internet aracılığı ile randevu almak gerekmektedir. Alınan randevularda tam saatinde merkezlerde bulunulması ve aynı zamanda yapılacak olan tüm görüşmelerde en doğru bilgilerin verilmesi son derece önemlidir. Bu sayede işlemler daha kısa zaman içinde bitmekte ve zaman kaybının önüne geçilmektedir.
Çek Cumhuriyeti’ne gidebilmek için çek cumhuriyeti vizesi almak isteyen kişiler kendilerinden talep edilmekte olan yasal ücretleri zamanında ödemekle yükümlüdürler. Bu ücretler her ülke için farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple insanlar mutlaka vize başvurusu yapacakları ülkelerin kendilerinden talep ettikleri harç bedelleri hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.Başvurunuzun red almanız durumunda konsosluk tarafından ücreti iadesi yapılmamaktadır.
Çek Cumhuriyeti vize başvurularında bazı önemli evraklar istenmektedir. Bu evraklar başvuruların hızlı bir şekilde yapılabilmesi için eksiksiz bir şekilde temin edilip teslim edilmelidir. Başvurulardan istenen bu evraklar arasında başvuru formu, kimlik fotokopisi, pasaport, SGK işe başlama belgesi, SGK hizmet dökümü, 2 adet biometrik fotoğraf, maaş bordrosu, sahip olunan taşınmazlara ait evraklar, banka hesap cüzdanı fotokopileri, seyahat sağlık sigortası belgeleri, vukuatlı nüfus kayıt örneği gibi belgeler yer almaktadır.
Çek Cumhuriyetine farklı amaçlar ile ziyarette bulunmak isteyen kişiler mutlaka çek cumhuriyeti vizesi başvurularını yapmış olmalıdırlar. Bu başvuruları ülkemizde yer alan Çek Cumhuriyeti baş konsolosluğu, büyük elçiliği veya diğer vize başvuru merkezlerine yapabilmekte olan vatandaşlar ortalama olarak 5 veya 7 iş günü içinde gerekli yanıtı alabilmektedirler.
Kurum gerek gördüğü takdirde vatandaşlardan ek belgeler veya ek bir mülakat talep edebilmektedir. Bu da başvuruların sonuçlanma sürelerini direkt olarak etkilemektedir. Eğer yapılan başvurular onaylanırsa yetkili kurumlardan randevu alınarak şahsen yapılacak olan ziyaretler ile vize belgeleri alınabilmektedir. Vize başvurularında insanlardan içinde bulundukları kategorilere göre farklı belgeler temin etmeleri isteyebilmektedir. Bu belgelerin mutlaka eksiksiz bir şekilde temin edilip verilen randevularda sunulması gerekmektedir.
Çek Cumhuriyetine gitmek isteyen kişiler gitme amaçlarına göre farklı vizeler almak zorunda kalabilmektedirler. Özellikle turistik amaçlı giden kişilerin bu konuda nelere dikkat etmeleri ve ne gibi özellikler taşımaları gerektiği hakkında gerekli bilgileri önceden temin etmeleri gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti turistik vizesi almak isteyen kişilerin pasaportlarının seyahatin bitiminden itibaren en az 90 gün daha geçerlilik süresi olması gerekmektedir.
Ayrıca pasaport içinde en az 2 adet boş sayfa olmalı ve bunun yanında pasaportlar 10 yıldan eski olmamalıdır. Bunun yanında evlilik sonrası soy isimleri değişen kişilerin evlilik tarihinden itibaren 3 ay içinde yeni soy isimleri ile düzenlenen yeni pasaportları ile vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Turistik vize başvurularında pasaportların yanında aynı zamanda pasaportların resimli sayfalarının ve eski Schengen vizelerinin de fotokopileri bulunmalıdır. Vize başvurularında zamanında yetkili kurumlarda olunmalı ve mutlaka randevu saatlerine uyulmalıdır. Ayrıca temin edilmesi gereken tün belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmiş olmaları da yapılan başvuruların sonuçlarının kısa zaman içinde alınması için çok önemlidir.