Türkiye’ye en yakın ülkelerden komşumuz Yunanistan için vizelerin kalkmadığını biliyoruz. Yakın tarihimizde yaşanan iki ülke arası gerginlikler vizelerin kalkmasını da engellemeye devam ediyor. Cumhuriyet tarihimizden beri yaşanan olumsuzluklar iki tarafın vatandaşları için de böyle bir olumsuz sonuç doğurmuş oluyor. Yunanistan vizesi almak için bilmeniz gerekenler yazımızda.
Birçok ülke ile vizelerin kaldırılması yönünde uzlaşılırken komşumuz Yunanistan ile vizesiz gidiş – geliş konusunda henüz bir anlaşma sağlanamamıştır. Yunanistan vizesi almak ise diğer ülkelere göre daha düşük bütçe gerektirir. Vizenin hızlı çıkıyor olması ve aşırı zorluklar ile karşılaşılmaması da avantajlar arasındadır.
İçindekiler
Yunanistan’a gidişlerde ihtiyacımız olan vizelerin ücretleri konusunda küçük çaplı değişimler ile karşılaşırız. Bu ücret değişikliklerinin temel sebebi vize çıkartmak için başvuracağınız aracı firmalardan kaynaklanır. Ortalama 150 ile 200 Euro arasında bir ücret ödeyerek vize alınabilmektedir. Bu rakamı 150 tabanında tutmak ya da 200 sınırına ulaştırmak iyi bir araştırma yapmanızdan geçecektir. Vize işlemleri için yardım alacağınız aracılar bu noktada iyi araştırılmalıdır.
Yunanistan vizesi için başvuruların yapılacağı adres Yunan konsolosluklarıdır. Vize başvurusu yapmadan önce Pasaport kontrolü yapılmalıdır. Global Vize olarak pasaportunuza işletilmesi Yunanistan’a da giriş yapmanızı sağlayacaktır. Konsolosluklarda istenilen bilgileri eksiksiz olarak tamamladığınız taktirde, tertipli bir şekilde konsolosluğa iletmeniz ve başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor. Vize işlemlerine başvurmak için konsolosluğa gitmek istemeyenler tam yetkili acenteler ile anlaşma sağlayarak evraklarını o firmaya gönderebilir ve vize başvurusu işlemlerini acente üzerinden yürütebilirler.
Yunanistan konsolosluğuna sunulmak üzere hazırlanan evrakların eksiksiz olarak bir araya getirilmesi gerekir. Vize başvurunuzu tamamlamak adına ihtiyaç duyulan evraklar arasında; kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, vize geçerlilik süresinin en az 3 aydan uzun olması, seyahat sağlık sigortası belgesi, başvuru sahibinin imzasını içeren eksiksiz doldurulmuş olan başvuru formu bulunmaktadır. Bu evraklar eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanıp başvurunuzun yapılması gerekir.
Schengen vizesine sahip olan vatandaşlar için en fazla 90 gün ikame edebilecekleri şekilde Yunanistan vizesi hakkına sahip olma hakkı tanınmıştır. Turistik vize ve kalıcı izin alınabilen vize türleri mevcuttur. 90 günden fazla kalma amacı ile gidiliyorsa konsolosluğa bu şekilde bilgi verilip buna uygun vize belgesi alınması gereklidir. Yunanistan’da eşi veya kardeşi bulunanlar ise Schengen vizesi ile 90 günlük kalma izni aldıktan sonra kalıcı izin başvurularını Yunanistan’da devam ettirebilmektedirler. Yunanistan vizesi istenmeyen vatandaşlar da vardır. Bunlar arasında hizmet sektöründe olan gri pasaport sahibi vatandaşlar vardır. Yine aynı şekilde yeşil pasaport vize işlemlerinden muaftır.
Yunanistan’a yapılacak olan seyahat kalıcı amaç taşımıyor ve gezi amaçlı ise turistik vize çıkartmak üzere başvuru yapılmalıdır. Yunanistan’da 90 günlük turistik vize hakkı verilmektedir. Bunun uzatılması, +90 gün daha kazanılmasının şartı ise global vize başvurusunun yenilenmesidir. Yenilenen başvurular 1 hafta içinde sonuçlanır. Bu doğrultuda turistik gezinizi sürdürüp sürdüremeyeceğinizi hızlı bir şekilde öğrenmiş olursunuz. 90 gün dolmak üzereyken değil 2 hafta öncesinden başvuruyu yenilemeniz sınırdışı edilme riskinizi ortadan kaldıracaktır.
Yunanistan transit vize başvuruları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için koşullu bir gerekliliktir. Pasaportta Schengen vizeye sahip olan vatandaşlar transit vize ihtiyacı duymazlar. Pasaporta kayıtlı bir Schengen vizeye sahip olmayanlar Yunanistan konsolosluklarında transit vize başvurusu yaparlar. Bazı özel belgelere sahip olan vatandaşlar (yeşil, kırmızı, gri pasaport sahipleri) transit vizeye ihtiyaç duymazlar. Bu belge sahipleri transit vizeden muaftırlar.
Yunanistan’a ulaşım kolay olmasına rağmen vize için beklenilen süre ulaşım süresinden daha fazla sürmektedir. Ortalama vizenin çıkış süresi 7 ile 12 gün arasındadır. 4 – 7 iş günü içinde sonuç alınan vize başvuruları da bulunmaktadır. Hızlı sonuçlanan bir süreç olduğunu söylememiz haksız bir çıkarım olmaz. Bu süreyi hızlandırmak için başvuru sürenizi hızlandırmanız gerekir. Görülmüştür ki başvuru için istenilen evrakların toparlanması başvuru sonucunun açıklanma sürecini geçmektedir. Aracı firmalar kullanarak konsolosluğa kendiniz gitmez ve vize başvurunuzu hızlı bir şekilde tamamlama şansı bulabilirsiniz.